Minden amit tudnod kell Európai költözés előtt

Sokan eljátszanak a gondolattal, hogy mi lenne ha, külföldön élnének. De kevesen mernek belevágni és maguk mögött hagyni a már komfortos életüket. Ha mégis úgy döntöttél, hogy szeretnél szerencsét próbálni és gazdagabb lenni sok-sok tapasztalattal és élménnyel, mi segítünk, hogy indulj neki ennek a nagy kalandnak. Ebben a cikkben összegyűjtöttük a legfontosabb lépéseket a költözéshez.

Indulás előtt…

Végezz kutatómunkát

Első és legfontosabb lépés, ha már tudod, hogy melyik országot szeretnéd célba venni, hogy tájékozódj hol lenne a legjobb letelepedni. De ha az is meg van, hogy melyik városban szeretnél élni elkezdheted feltérképezni a terepet. Az interneten ma már sok leírást olvashatsz egy-egy területről és azt is könnyedén kiderítheted, hogy hol a legjobb vagy esetleg legolcsóbb lakni, vagy melyek a legbiztonságosabb környékek. Ha még korábban nem jártál ott Google Maps-el akár be is barangolhatod, hogy teljesebb képet kapj a vidékről. Amit még szintén érdemes megnézni, hogy vannak-e Facebook csoportok estleg kifejezetten magyarok akik ott élnek. Érdemes észben tartani, hogy nagy változás lehet a költözés és mindig jobb ha van némi ismeretség. Jól jön ha esetleg segítségre van szükséged vagy csak beszélgetni szeretnél valakivel. Általában akik szintén bevándorlók az adott országban nagyon segítőkészek és szívesen hallanak magyar szót. 🙂

Hivatalok és papírmunka

Minden országnak mások a szabályai beutazást és bevándorlást illetően. Mindig bizonyosodj meg róla, hogy milyen papírokra lesz szükség. Európán belül elég a magyar személyi igazolvány és angol erkölcsi bizonyítvány, így érkezés után tudsz magadnak egészségügyi biztosítást valamint más papírokat intézni, ezek után az itthoni társadalom biztosítási kötelezettséged már kintről is megszűntetheted.  De nagyobb méretű költözéshez például bútorok szállításához írásban kell nyilatkoznod, hogy ezek a tárgyak a te tulajdonodat képezik, ezt ha lehet számlával is alátámaszthatod és a vám szempontjából még fontos jelezni, hogy nem szándékozol tovább értékesíteni őket. Így például Angliába vámmentesen viheted elektromos háztartási cikkeidet is.

Nyelvtanulás

Habár manapság már angolul szinte minden Európai országban elboldogulsz. A legjobb taktika mégis az ha alap szinten legalább beszéled a nyelvet. Tehát még indulás előtt kezd el tanulni, vegyél magánórákat vagy iratkozz be egy nyelviskolába. Az így megszerzett tudást hamar kamatoztathatod és az adott nyelvterületen gyors fejlődést fogsz tapasztalni. Nem utolsó sorban a helyiek is nagyra fogják értékelni igyekezeted. Ahogy Kosztolányi is mondta, „Egy új világ kezdődik minden nyelv küszöbén, a szépség új birodalma, új értelmi és érzelmi törvényekkel.”

Szállás

Őszinték leszünk, nagyon nehéz itthonról jó szállást találni hosszútávra hacsak nincsenek kint kapcsolataid. Hiszen sokszor munkához, fizetéshez és személyes jelenléthez kötik a bérlést. Azt ajánljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot ügynökségekkel, ők tudnak neked segíteni. De ha még így sem találod meg a tökéletes lakást költözésedig, keress olyan szállásokat rövidtávra, amit turistáknak kínálnak, azokhoz nem kell semmilyen hivatalos papír és rugalmasak is. Később helyben már könnyebb lesz a keresés.

Költözés…

Utazás

Tervezd meg az utad pontosan, és válaszd ki a megfelelő közlekedési eszközt annak függvényében, hogy milyen lehetőségeid vannak és, hogy mennyi mindent szeretnél magaddal vinni. Európán belül autóval is eljuthatsz bármelyik országba, de legalább 2-3 óránként iktass be pihenőket. Személygépkocsival sok mindent kényelmesen el tudsz szállítani, de bútorok vagy háztartási gépek szállítására nem alkalmas. Ami a poggyászt illeti tömegközlekedéssel sokkal korlátozottabbak a lehetőségeid, de repülővel akár egy egész napot is megspórolhatsz. Azt ajánljuk, hogy miután eldöntötted, hogy mit szeretnél elvinni, fontold meg, hogy mi lehet a lepraktikusabb megoldás. Ha nem tudsz mindent egyedül megoldani megbízhatsz profi költöztető és fuvarozó cégeket, hogy utánad hozzák amit te nem tudtál. 

Pakolás

Amennyiben csak a legfontosabbakat készülöd vinni, mert ott szeretnél minden mást beszerezni, nincs más dolgod mint a mindennapokban használt és könnyedén mozgatható szükséges tárgyakat, például ruhát, fogkefét, összepakolni. De ebben az esetben mindenképp legyen elegendő megtakarításod, hogy helyben mindent meg tudj venni. Ha viszont az egész család költözik és szeretnétek vinni a bicikliket, sőt még a család kedvenc nagyképernyős tévéjét is, jobb ha gondoskodtok a biztonságos szállításról. Fontos, hogy profi cégre bízd ezt a feladatot és ha szükséges köss biztosítást is. Egyszerűen az interneten keresztül le tudjátok szervezni a fuvart. Csak a megfelelő csomagolásról kell gondoskodni, ők minden mást megoldanak és csomagjaitok az ajtóig jönnek majd.

Letelepedés

Beilleszkedni és otthonosan érezni magad egy teljesen új környezetben nem lesz egyszerű. De ha nyitott vagy és élvezed, hogy felfedezhetsz egy másik kultúrát rengeteg pozitív élményben lehet részed amiket majd elmesélhetsz az unokádnak. Legideálisabb az lenne ha már itthonról tudnál munkát találni de amennyiben ez nem lehetséges ne habozz és egyből kezd meg az álláskeresést. Vedd fel a kapcsolatot helyi közvetítő vagy fejvadász cégekkel. Fontos, hogy akkor se keseredj el ha a kezdetekben nehezen indul a munkakeresés. Anyagi tartalékaidtól függően, ne habozz elvállalni szakmai profilodon kívüli tevékenységet, közben tudod folytatni a kutatást és bevételed is lesz. Arról nem is beszélve, hogy lakhatásod is akkor válik teljesen biztossá ha van bejelentett állásod, valamint így is új helyi ismeretségekre tehetsz szert.

Nem utolsó sorban szeretnénk biztosítani arról, hogy külföldre költözni nagyon nagy bátorság. Légy büszke magadra illetve tudd, hogy nincs veszteni valód, és bármikor haza jöhetsz ha úgy érzed mégis itthon folytatnád.