Mit hogyan csomagolj

Annak érdekében, hogy csomagod sértetlenül eljusson a címzetthez, van néhány fontos tudnivaló a csomagolást illetően. Az alábbiakban ezeket foglaljuk össze. Kérünk, minden esetben olvasd át az információkat, és ha bármi kérdésed maradt, vedd fel velünk a kapcsolatot.

Elsőként fontos, hogy az áru súlyának megfelelő vastagságú kartondobozt használj. A külső csomagolást tekintve fontos, hogy a legalább háromrétegű kartondoboz elegendő védelmet nyújt a nedvesség, esetleges víz ellen, valamint ajánljuk, hogy inkább új kartondobozt használj, ne olyat, ami már elhasználódott vagy sérült.

A küldemény teljesen töltse ki a dobozt (ne legyen túl nagy vagy éppen kicsi a csomagolás). Célszerű, hogy törékeny, sérülékeny áru esetében a dobozon belül külön is csomagold be azt. Nem elég, ha kívülről feltünteted, hogy Törékeny, a belső alapos csomagolás elengedhetetlen ebben az esetben! A közúti szállítás során jelentkező behatásoktól (nyomás, mozgás, rakodás) így lehet hatékonyan megvédeni a küldeményt.

Ajánlott a dobozon belül kitöltő- és párnázó anyag használata. Az áru jellemző tulajdonságainak megfelelően válassz valamilyen kitöltő anyagot (fagyapot, térkitöltő chips, buborékos fólia), és így eredeti formájában érkezik meg a csomagod a címzetthez, nem ütődik, nem mozdul el dobozon belül. 

Mikor mindezzel készen vagy, a ragasztás következik. Nehéz vagy nagyobb csomagok esetében a dupla (többszörös) ragasztás ajánlott. Legjobb, ha a dobozon körbe többször is megerősíted a ragasztószalagot.

Ha korábbi címzés vagy címjelölés volt a dobozon, azt távolítsd el, és az aktuális címzett adatait jól láthatóan tüntesd fel a dobozon, gondolva arra is, hogy ezek az adatok az egész szállítás során tartósak, jól olvashatóak maradjanak.

Nagyon fontos ezeket a szabályokat betartani, és inkább szánj több időt a csomagolás előkészítésére és kivitelezésére, minthogy csalódottak legyetek a küldemény kézhezvételekor. Mi minden tőlünk telhetőt megteszünk a csomagok szállítása során, természetesen nem dobáljuk, nem nyomjuk össze őket, de mégis 2000 km-t utaznak, zötykölődnek a dobozok – mindenféle utakon.

Az alábbiakban megosztunk pár konkrét csomagolási tippet, amik az egyes küldemények típusának függvényében alalultak ki a tapasztalataink szerint. 

Műszaki cikket (pl. televízió) csak a gyári csomagolás (külső karton+belső védő) megőrzésével tudjuk a mi felelősségünkre szállítani. Nem elegendő, ha a televízió köré plédet csavarsz, a képernyő elé pedig kartont rögzítesz; ezek nem védik meg a szállítás során óhatatlanul bekövetkező külső hatásoktól.  Ha nem a gyári csomagolásban szállíttatsz velünk műszaki cikket, akkor azt csak a saját felelősségedre tudod megtenni. Lehetséges persze ebben az esetben is a szállítás, ekkor ajánlott, hogy minden oldalát védő több rétegű kartonpapírba csomagold ezeket a tárgyakat.

Volt már dolgunk kerékpár szállításával is – megoldható, amennyiben szállításra kész állapotban adod át feladásra. Ez azt jelenti, hogy a kormány a váz síkjára van fordítva, és a pedál taposó része le lett véve. Javasoljuk, hogy amennyiben a kerékpárt csomagolás nélkül adod fel, a sérülékeny részeket (pl. fékkar, váltó) valamilyen egyszerűbb csomagolással lásd el, így részünkről felelősségteljesen vállalható a szállítás.

Textileket, ruhát lehetséges bőröndben, vagy nagyobb textilzsákban is biztonsággal szállítani, de kérjük, hogy vastag, akár több rétegben csomagolt zsákot használj.

Vannak áruk, amelyek nem sérülékenyek, inkább a portól, kosztól érdemes őket jobban védeni, mint például a matracok, bőröndök, táskák. Ezeket ajánljuk fóliába, zsákba húzni és így tudjuk őket megóvni szállítás során.

Közös érdekünk, hogy a velünk küldött csomagok sértetlenül érjenek célba, így reméljük ez az összellítás segítségedre volt 🙂

Nem megfelelően csomagolt, vagy csomagolatlan küldemények szállítását csak a feladó saját felelősségére tudjuk vállalni.